Harcz László: Az evolúció filozófiája-1. Kattintható Tartalomjegyzék, A teljes szöveg egyben

Archív, 2018. 05. 10., Harcz László: Az evolúció filozófiája - 1. kiadás

A vágyak és a beteljesülés A „könnyebb út” csábítása és a nehezebb, de helyes út felvállalása Erkölcsfilozófia, kultúrális evo...

2024. május 10., péntek

Harcz László: A fűtés olcsóbbításával és zöldebbé tételével kapcsolatos leggyakoribb lehetőségek, tennivalók

 AFűtés9; A fűtés olcsóbbításával és zöldebbé tételével kapcsolatos leggyakoribb lehetőségek, tennivalók

https://docs.google.com/document/d/11isuD2nPgTw_d6cvGuEzSaeWdRwVofSfSFTW4ZHzIac/edit

-–1 Aki gázzal vagy fával fűt, lakásban vagy családi házban: 

– mindenképpen szereltesse be a klímás fűtést, a régi gázosat (fást) egyelőre ne bántsa, nagy hidegben még jól jöhet.

—2 Aki már klímával fűt, lakásban vagy családi házban: 

– ha van pince a ház alatt, mindenképpen helyeztesse le a külső házfalról pincébe a klímája kültéri egységét, mert a fűtési szezonban a pince levegője sokkal melegebb átlagban, mint a kinti levegő, és így sokkal alcsonyabb lesz a fűtés költsége, a felére, akár a harmadára is lemegy. Az a néhány tízezer Ft szerelési költség néhány hónap alatt megtérül az olcsóbbá vált fűtés révén; ne feledkezzen meg a pinceablak(ok) hőszigeteléséről és ventillátor beszereléséről valamelyik pinceablakba, hogy amikor kint a szabadban melegebb van, mint a pincében, a pincét a kinti levegő befúvásával fűtse a fűtés során a pincéből kihasznált, kiszívott hőenergia pótlására. Célszerű ezt egész nyáron folytatni, és még a fűtési szezonban is a melegebb napokon. Ha a pince “kilóg” a földből, nagyon érdemes a kilógó részt, sőt, lehetőleg afölött is még egy fél méternyit hőszigeteltetni, az igazán hatásos vastagság 20 cm-nél kezdődik.

—3 Aki már klímával fűt, társasházban: 

Itt is érdemes áttetetni a kültéri egységet a pincébe, ha van. Ha esetleg nincs pince, akkor érdemes a lakás elé a folyosóra, vagy a lakásunk előszobájába tetetni, de a levegőt a lakásajtón kívülről kell beszívnia a kültéri egységnek, a folyosó-lépcsőház nagy közös légtérből, pl. az ajtó alatti légrésen át. Kisebb társasházakban (kb. 12 lakásig) érdemes mindjárt az előszobánkba tetetni a kültéri egységet, mert kisebb házban zavaróbb az egység ventillátor-zaja; bent a lakásunkban viszont ha szükséges, akár lefalaztathatjuk az előszobából a kültéri egységet valami tetszetős, de olcsó módszerrel.

Mindegyik esetben egyeztetni kell a tulajdonos-társakkal, közgyűlésen, írásban, különösen, ha kifogást emelt valaki az eljárásunk ellen. Ilyenkor meggyőző érv az, hogy felajánljuk, hogy azt a légteret, ahonnan a kült. egységünk szívja a levegőt (pince vagy folyosó-lépcsőház komplexum), egy másik, hasonló teljesítményű klímával, a ház külső falára szerelt kült. egységgel, utánfűtjük, szinkronban a lakásfűtő klímánkkal. Így is nagyon megéri az eljárás végeredményben, csak a megtérülési idő hosszabbodik meg egy-két évvel.

—4 Aki távfűtést használ: még ezen is lehet olcsóbbítani és zöldíteni, ha a (társas)házat vastagon hőszigeteltetjük, mert ez a fűtés-igényt és ezáltal a fűtés költségét a kis töredékére viszi le!

—5 Aki mindezeken már túl van, felszereltethet H-tarifás fogyasztásmérőt (Ezt hőszivattyús készülékekhez adják, a klíma is ilyen!)! Ez az áramfogyasztása költségeit igen jelentős mértékben lejjebb viszi, ez olyan, mint régen az éjszakai áram volt, kb. a felébe - harmadába kerül így az áram (és ezzel a klímás fűtés költségei), mint a “rendes” nappali lakossági áram-tarifa.

—6 Aki megengedheti magának, létesítsen 3-5 kW-os napelem-rendszert, akku-teleppel. Így az immár árammal működő klímás fűtése a napelem-rendszer megtérülési ideje után teljesen ingyen működik, és a háztartási áram is ingyen lesz. Ez a hamarosan bekövetkező civilizációs összeomlás kezdetén óriási előnyt jelent a napelem-tulajdonos család számára, és igen nagy mértékben megnöveli e család túlélési esélyeit a civilizációs összeomlás elején és később is!

Aki az ebben az írásban leírtak szerint cselekszik, az sokszoros eséllyel éli túl az emberiség létszámát a töredékére csökkentő és most már mindenképpen bekövetkező borzalmas időket!

Azok, akiknél elképzelhető helyileg, tárgyi szempontból a baromfitartás (családi ház, esetleg társasház, stb), már most kezdjenek hozzá az erre alkalmas helyiség rendbetételéhez, kialakításához, a kétrecek, etetők, itatók beszerzéséhez, elkészítéséhez. A saját telken végzett kapirgálás 3-4 tojótyúkot el tud tartani, a házi ételmaradékkal együtt, és így lesz tojás és némi hús is az asztalon, és azt javaslom, tegyük meg ezen kívül is a kezdő lépéseket a saját, önálló élelmiszer-ellátás érdekében(a kert felásása, zöldségek, esetleg krumpli termelése), és jó, ha kutat is fúratunk. Amikor már mindenki napelemet akar venni és kutat akar fúratni, akkor már késő, hónapok is eltelhetnek, amíg a mester hozzánk is megérkezik. Okos ember előre gondolkodik és cselekszik!


Tisztelettel Harcz László


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése